Στήριξη της καλλιέργειας ρίγανης στον Δήμο Αρέθουσας

Στήριξη της καλλιέργειας ρίγανης στον Δήμο Αρέθουσας

Προς Υπουργό:

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Στον δήμο Αρέθουσας της Επαρχίας Λαγκαδά, μία αμιγώς γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή, τα τελευταία 28 χρόνια έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια της ρίγανης βουνού.

Σε περισσότερα από 7.000 στρέμματα του δήμου Αρέθουσας καλλιεργείται η ρίγανη βουνού, καλλιέργεια η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των παραγωγών της περιοχής. Ωστόσο, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες, λόγω της εμφάνισης της πράσινης κάμπιας, ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις καλλιεργητών ήταν καθολικές.

Οι παραγωγοί είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και τους κόπους τους να εξανεμίζονται, καθώς είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ζημιές στις καλλιέργειες από την πράσινη κάμπια, παράγοντας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον Κανονισμό Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ως εκ τούτου οι παραγωγοί δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν την παραγωγή τους, αλλά ούτε και να αποζημιωθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΕΛΓΑ, γεγονός που τους φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο και κατά συνέπεια επηρεάζει το μέλλον και την εξέλιξη της καλλιέργειας της ρίγανης βουνού, που αποτελεί μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιέργειες παγκοσμίως.   

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 ­- Προβλέπεται να εξετάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων το αίτημα των καλλιεργητών αρωματικών φυτών και συγκεκριμένα ρίγανης βουνού, ώστε να συμπεριληφθούν και καταστροφές που έχει προξενήσει η πράσινη κάμπια στις καλλιέργειες στον Κανονισμό Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές;